Ehliyet Sınavları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazdır

Ehliyet Sınavları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ehliyet sahibi olmak ve araba kullanabilmek, günümüzde oldukça önemli bir ihtiyaç.

Balgat Sürücü Kursu olarak kurs sürecini en kolay hale getirmek için yanınızda olacağız. Tüm ehliyet almak isteyen adaylarımıza başarılar diliyoruz!

Aşağıda mezun olana kadar geçen süreç hakkında kısaca bilgilendirme bulabilirsiniz.

Günümüzde teorik sınavlar e-sınav olarak adlandırdığımız yeni sistem üzerinden yapılmaya başlandı. E-sınav MEB tarafından düzenlenen tablet üzerinden yapılan ve sonucunu hemen öğrenebileceğiniz yeni sınav türüdür.  

Teorik sınavı geçebilmek için sorulan 50 adet sorunun en az 35 adetini doğru olarak cevaplayarak 70 puan almanız gerekmekte. Sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürmediğinden tüm soruları yanıtlamaya özen gösterin! Sınavı geçemediğiniz takdirde bir sonraki ay için yeniden sınava girmeniz gerekecek.

-------------

Ehliyet sahibi olmak ve araba kullanabilmek, günümüzde oldukça önemli bir ihtiyaç.

Balgat Sürücü Kursu olarak kurs sürecini en kolay hale getirmek için yanınızda olacağız. 2018'de tüm ehliyet almak isteyen adaylarımıza başarılar diliyoruz!

Aşağıda mezun olana kadar geçen süreç hakkında kısaca bilgilendirme bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıllarda yazılı olarak yapılan teorik sınavlar, günümüzde yavaş yavaş e-sınav olarak adlandırdığımız yeni sistem üzerinden yapılmaya başlandı. E-sınav MEB tarafından düzenlenen tablet üzerinden yapılan ve sonucunu hemen öğrenebileceğiniz yeni sınav türüdür. Biz de Balgat Sürücü Kursu olarak kursiyerlerimizi çoğunlukla e-sınava yönlendirmekteyiz. 

E-sınavın yanı sıra klasik yazılı sınavlar da yapılmakta olup; dilerseniz yazılı sınava girmeyi de tercih edebilirsiniz. Sınav tarihlerini aşağıda bulabilirsiniz: 

 

Teorik sınavı geçebilmek için sorulan 50 adet sorunun en az 35 adetini doğru olarak cevaplayarak 70 puan almanız gerekmekte. Sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürmediğinden tüm soruları yanıtlamaya özen gösterin! Sınavı geçemediğiniz takdirde bir sonraki ay için yeniden sınava girmeniz gerekecek. MEB, teorik sınav giriş ücretini 2018 yılı için girdiğiniz her sınav başına 75 TL olarak belirlemiştir. 

Direksiyon Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Teorik sınavı geçtikten en az 2 hafta içerisinde (direksiyon derslerinizi tamamlarsanız) direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız. Bu tarihleri de en net kursumuzdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca MEB başarılı olamadığınız her direksiyon sınavından sonra bir sonraki sınavınıza kadar 2 saat özel ders almanızı zorunlu kılmaktadır. 

 

Son yönetmeliğe göre direksiyon sınavı, eğitmen ve gözetmen eşliğinde aracın uygulamalı olarak kullanılmasını takip eden bir sınav. 2016 yılına kadar süresi 30 dakika olan direksiyon sınavı, 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana 35 dakika sürüyor. Eklenen 5 dakikalık sürede, aracın iç donanım ve motor aksamları ile ilgili sorular yöneltiliyor. 

 

Bir direksiyon sınavında sürücü adayının öncelikle yapması gerekenler ise sırasıyla şöyle:

Aynaları ve koltuğu ayarlamak, emniyet kemerini takmak

Debriyaja basarak boşa almak ve kontağı çevirerek aracın çalışmasını sağlamak

Frene basarak el frenini indirmek

Gidilecek yöne doğru sinyal vermek

Debriyaja basarak aracı 1. vitese almak ve yola çıkmak

Kalkıştan sonra ise direksiyon sınavı sırasında size şu uygulamaları doğru yapmanız üzerinden puan verilecek:

Direksiyon tutuşu “saat 9.15” olarak tabir edilen konumda olmalıdır.

2 duba arasına geri geri park edebilmek, dubalara çarpmamak gerekir.

Şerit ihlali yapmadan 25 metre çizgilere paralel geri geri gidilebilmelidir.

Durma ve duraklamalarda ani fren yapılmamalıdır.

Takip mesafesi korunmalıdır.

Dönüşlerde ayna kontrolü yapılmalı ve sinyal verilmelidir.

Geçiş üstünlüğü ve trafik ışıklarına dikkat edilmelidir.

Yol kenarındaki trafik işaretlerine uyulmalıdır.

Yokuştan inerken vites boşta olmamalıdır.

Direksiyon sınavında 4. ve 5. viteslere çıkılmamalıdır.

Sınav tamamlandığında araçtan inmeden önce vites boşa alınmalı, el freni çekilmeli, sol aynadan kontrol yapılarak araçtan inilmelidir.

Bir direksiyon sınavında sürücü adayının öncelikle yapması gerekenler ise sırasıyla şöyle:

Kalkıştan sonra ise direksiyon sınavı sırasında size şu uygulamaları doğru yapmanız üzerinden puan verilecek:

Sınav tamamlandığında araçtan inmeden önce vites boşa alınmalı, el freni çekilmeli, sol aynadan kontrol yapılarak araçtan inilmelidir.

Yeni Ehliyet Uygulaması Nedir? Detayları Nelerdir?

Peki yeni ehliyet uygulamasıyla birlikte neler değişti? 1 Ocak 2016 tarihi ile başlayan yeni ehliyet uygulaması, ehliyetlere Avrupa standardı getirdi. Bu sayede yurt dışında yaşananların ehliyetinin ülkeye uyumluluk sorunu da ortadan kalkmış oldu. İlk 2 yıl sistemde aday sürücü olarak kayıtlı olan yeni ehliyet sahiplerinin aday sürücülüğü, süre sonunda kendiliğinden kalkıyor ve bunun için ek bir ücrete ya da belge değişikliğine gerek olmuyor. Ayrıca yeni ehliyet uygulamasına göre, otomatik araç kullanan sürücülerin uygulama sınavları otomatik vitesli araçla yapılıyor ancak sürücü aynı ehliyetle vitesli araç kullanamıyor.

Toplumda en çok merak edilen konulardan biri de sınıf yükseltmek ya da başka bir sınıftan ehliyet almak isteyen kişilerin sistemde “stajyer sürücü” olarak kaydedilip, kaydedilmeyeceği. Yeni düzenleme, bu istekle başvuran sürücüleri kapsamıyor. İlk kez ehliyet alanlar ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilip yeniden sürücü belgesi almak isteyenler, stajyer sürücü olarak kabul ediliyor. Ayrıca yine önemle belirtelim, yeni ehliyetinizle yola çıktığınızda zorunlu trafik sigortanızın yapılmış olması gerekiyor. 

Peki Stajyer Ehliyet Uygulaması Nedir?

2016 yılından itibaren sürücü kurslarına başvuru yapan adayların hepsi stajyer sürücü (aday sürücü) olarak kabul ediliyor. Bilinçli sürücülerin yetişmesi ve trafik kurallarına daha fazla hassasiyet gösterilmesi amacıyla 1 Ocak 2016 tarihinde başlayan stajyer ehliyet uygulamasında aday sürücü, 2 yıl boyunca sistemde “stajyer” olarak kayıtlı oluyor. Bu süre içinde 75 ceza puanına ulaşan sürücünün ehliyetine el koyulup psikoteknik test ile psikolojik durumu tespit ediliyor. Testten alınan belge ile tekrar bir sürücü kurusuna başvuru yaparak ehliyet alınabiliyor olsa da ceza puanları getiren durumlar ise şöyle;

10 ceza puanı almanıza sebep olacak trafik davranışları:

15 ceza puanı almanıza sebep olacak trafik davranışları:

20 ceza puanı almanıza sebep olacak trafik davranışları:

Bu ceza puanı sınırı dışında stajyer ehliyet sahibi sürücülerin trafikte üst üste yaptıkları hatalar sonucunda sürücü belgelerine el konabiliyor. 2 yıl boyunca; hız limitini 3 defa aşmak, yaya ve bisiklet kullananların geçiş hakkını 3 defa ihlal etmek, 3 kez trafik ışıklarına uymamak, okul geçitlerinde öğrenci geçişlerini ihlal etmek, emniyet kemerini 3 kez takmamak, 0,20 promil alkollü yakalanmak ve ölümle sonuçlanan trafik kazasında kusurlu olmak aday sürücünün ehliyetinin iptal edilmesi için yeterli oluyor.