2018 Nisan ayı itibariyle ehliyetleri de Nüfus Müdürlükleri vermeye başladı. 

Sertifika almaya hak kazandığınızda kursumuzdan sertifika ve nüfus müdürlüğünde ihtiyaç duyacağınız evrakların dosyasını alabilirsiniz. 

199'u arayarak veya randevu.nvi.gov.tr adresinden Nüfus Müdürlüğü'nden randevu alarak ehliyet başvurunuzu kolaylıkla alabilirsiniz. 

Ehliyet Sınavları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ehliyet sahibi olmak ve araba kullanabilmek, günümüzde oldukça önemli bir ihtiyaç.

Balgat Sürücü Kursu olarak kurs sürecini en kolay hale getirmek için yanınızda olacağız. Tüm ehliyet almak isteyen adaylarımıza başarılar diliyoruz!

Aşağıda mezun olana kadar geçen süreç hakkında kısaca bilgilendirme bulabilirsiniz.

Günümüzde teorik sınavlar e-sınav olarak adlandırdığımız yeni sistem üzerinden yapılmaya başlandı. E-sınav MEB tarafından düzenlenen tablet üzerinden yapılan ve sonucunu hemen öğrenebileceğiniz yeni sınav türüdür.  

Teorik sınavı geçebilmek için sorulan 50 adet sorunun en az 35 adetini doğru olarak cevaplayarak 70 puan almanız gerekmekte. Sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürmediğinden tüm soruları yanıtlamaya özen gösterin! Sınavı geçemediğiniz takdirde bir sonraki ay için yeniden sınava girmeniz gerekecek.

-------------

Ehliyet sahibi olmak ve araba kullanabilmek, günümüzde oldukça önemli bir ihtiyaç.

Balgat Sürücü Kursu olarak kurs sürecini en kolay hale getirmek için yanınızda olacağız. 2018'de tüm ehliyet almak isteyen adaylarımıza başarılar diliyoruz!

Aşağıda mezun olana kadar geçen süreç hakkında kısaca bilgilendirme bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıllarda yazılı olarak yapılan teorik sınavlar, günümüzde yavaş yavaş e-sınav olarak adlandırdığımız yeni sistem üzerinden yapılmaya başlandı. E-sınav MEB tarafından düzenlenen tablet üzerinden yapılan ve sonucunu hemen öğrenebileceğiniz yeni sınav türüdür. Biz de Balgat Sürücü Kursu olarak kursiyerlerimizi çoğunlukla e-sınava yönlendirmekteyiz. 

E-sınavın yanı sıra klasik yazılı sınavlar da yapılmakta olup; dilerseniz yazılı sınava girmeyi de tercih edebilirsiniz. Sınav tarihlerini aşağıda bulabilirsiniz: 

 

  • Şubat Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
  • Nisan Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
  • Ağustos Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
  • Ekim Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
  • Aralık Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)

Teorik sınavı geçebilmek için sorulan 50 adet sorunun en az 35 adetini doğru olarak cevaplayarak 70 puan almanız gerekmekte. Sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürmediğinden tüm soruları yanıtlamaya özen gösterin! Sınavı geçemediğiniz takdirde bir sonraki ay için yeniden sınava girmeniz gerekecek. MEB, teorik sınav giriş ücretini 2018 yılı için girdiğiniz her sınav başına 75 TL olarak belirlemiştir. 

Direksiyon Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Teorik sınavı geçtikten en az 2 hafta içerisinde (direksiyon derslerinizi tamamlarsanız) direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız. Bu tarihleri de en net kursumuzdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca MEB başarılı olamadığınız her direksiyon sınavından sonra bir sonraki sınavınıza kadar 2 saat özel ders almanızı zorunlu kılmaktadır. 

 

Son yönetmeliğe göre direksiyon sınavı, eğitmen ve gözetmen eşliğinde aracın uygulamalı olarak kullanılmasını takip eden bir sınav. 2016 yılına kadar süresi 30 dakika olan direksiyon sınavı, 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana 35 dakika sürüyor. Eklenen 5 dakikalık sürede, aracın iç donanım ve motor aksamları ile ilgili sorular yöneltiliyor. 

 

Bir direksiyon sınavında sürücü adayının öncelikle yapması gerekenler ise sırasıyla şöyle:

Aynaları ve koltuğu ayarlamak, emniyet kemerini takmak

Debriyaja basarak boşa almak ve kontağı çevirerek aracın çalışmasını sağlamak

Frene basarak el frenini indirmek

Gidilecek yöne doğru sinyal vermek

Debriyaja basarak aracı 1. vitese almak ve yola çıkmak

Kalkıştan sonra ise direksiyon sınavı sırasında size şu uygulamaları doğru yapmanız üzerinden puan verilecek:

Direksiyon tutuşu “saat 9.15” olarak tabir edilen konumda olmalıdır.

2 duba arasına geri geri park edebilmek, dubalara çarpmamak gerekir.

Şerit ihlali yapmadan 25 metre çizgilere paralel geri geri gidilebilmelidir.

Durma ve duraklamalarda ani fren yapılmamalıdır.

Takip mesafesi korunmalıdır.

Dönüşlerde ayna kontrolü yapılmalı ve sinyal verilmelidir.

Geçiş üstünlüğü ve trafik ışıklarına dikkat edilmelidir.

Yol kenarındaki trafik işaretlerine uyulmalıdır.

Yokuştan inerken vites boşta olmamalıdır.

Direksiyon sınavında 4. ve 5. viteslere çıkılmamalıdır.

Sınav tamamlandığında araçtan inmeden önce vites boşa alınmalı, el freni çekilmeli, sol aynadan kontrol yapılarak araçtan inilmelidir.

Bir direksiyon sınavında sürücü adayının öncelikle yapması gerekenler ise sırasıyla şöyle:

  • Aynaları ve koltuğu ayarlamak, emniyet kemerini takmak
  • Debriyaja basarak boşa almak ve kontağı çevirerek aracın çalışmasını sağlamak
  • Frene basarak el frenini indirmek
  • Gidilecek yöne doğru sinyal vermek
  • Debriyaja basarak aracı 1. vitese almak ve yola çıkmak

Kalkıştan sonra ise direksiyon sınavı sırasında size şu uygulamaları doğru yapmanız üzerinden puan verilecek:

  • Direksiyon tutuşu “saat 9.15” olarak tabir edilen konumda olmalıdır.
  • 2 duba arasına geri geri park edebilmek, dubalara çarpmamak gerekir.
  • Şerit ihlali yapmadan 25 metre çizgilere paralel geri geri gidilebilmelidir.
  • Durma ve duraklamalarda ani fren yapılmamalıdır.
  • Takip mesafesi korunmalıdır.
  • Dönüşlerde ayna kontrolü yapılmalı ve sinyal verilmelidir.
  • Geçiş üstünlüğü ve trafik ışıklarına dikkat edilmelidir.
  • Yol kenarındaki trafik işaretlerine uyulmalıdır.
  • Yokuştan inerken vites boşta olmamalıdır.
  • Direksiyon sınavında 4. ve 5. viteslere çıkılmamalıdır.

Sınav tamamlandığında araçtan inmeden önce vites boşa alınmalı, el freni çekilmeli, sol aynadan kontrol yapılarak araçtan inilmelidir.

Yeni Ehliyet Uygulaması Nedir? Detayları Nelerdir?

Peki yeni ehliyet uygulamasıyla birlikte neler değişti? 1 Ocak 2016 tarihi ile başlayan yeni ehliyet uygulaması, ehliyetlere Avrupa standardı getirdi. Bu sayede yurt dışında yaşananların ehliyetinin ülkeye uyumluluk sorunu da ortadan kalkmış oldu. İlk 2 yıl sistemde aday sürücü olarak kayıtlı olan yeni ehliyet sahiplerinin aday sürücülüğü, süre sonunda kendiliğinden kalkıyor ve bunun için ek bir ücrete ya da belge değişikliğine gerek olmuyor. Ayrıca yeni ehliyet uygulamasına göre, otomatik araç kullanan sürücülerin uygulama sınavları otomatik vitesli araçla yapılıyor ancak sürücü aynı ehliyetle vitesli araç kullanamıyor.

Toplumda en çok merak edilen konulardan biri de sınıf yükseltmek ya da başka bir sınıftan ehliyet almak isteyen kişilerin sistemde “stajyer sürücü” olarak kaydedilip, kaydedilmeyeceği. Yeni düzenleme, bu istekle başvuran sürücüleri kapsamıyor. İlk kez ehliyet alanlar ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilip yeniden sürücü belgesi almak isteyenler, stajyer sürücü olarak kabul ediliyor. Ayrıca yine önemle belirtelim, yeni ehliyetinizle yola çıktığınızda zorunlu trafik sigortanızın yapılmış olması gerekiyor. 

Peki Stajyer Ehliyet Uygulaması Nedir?

2016 yılından itibaren sürücü kurslarına başvuru yapan adayların hepsi stajyer sürücü (aday sürücü) olarak kabul ediliyor. Bilinçli sürücülerin yetişmesi ve trafik kurallarına daha fazla hassasiyet gösterilmesi amacıyla 1 Ocak 2016 tarihinde başlayan stajyer ehliyet uygulamasında aday sürücü, 2 yıl boyunca sistemde “stajyer” olarak kayıtlı oluyor. Bu süre içinde 75 ceza puanına ulaşan sürücünün ehliyetine el koyulup psikoteknik test ile psikolojik durumu tespit ediliyor. Testten alınan belge ile tekrar bir sürücü kurusuna başvuru yaparak ehliyet alınabiliyor olsa da ceza puanları getiren durumlar ise şöyle;

10 ceza puanı almanıza sebep olacak trafik davranışları:

  • Trafikte telefonla konuşmak
  • Hız sınırını aşmak
  • Muayenesiz araç kullanmak

15 ceza puanı almanıza sebep olacak trafik davranışları:

  • Emniyet kemerini bağlamamak

20 ceza puanı almanıza sebep olacak trafik davranışları:

  • Park yasağına uymamak
  • Geçiş üstünlüğü olan yayalara yol vermemek
  • Şerit izleme kurallarına uymamak
  • Kırmızı ışıkta geçmek

Bu ceza puanı sınırı dışında stajyer ehliyet sahibi sürücülerin trafikte üst üste yaptıkları hatalar sonucunda sürücü belgelerine el konabiliyor. 2 yıl boyunca; hız limitini 3 defa aşmak, yaya ve bisiklet kullananların geçiş hakkını 3 defa ihlal etmek, 3 kez trafik ışıklarına uymamak, okul geçitlerinde öğrenci geçişlerini ihlal etmek, emniyet kemerini 3 kez takmamak, 0,20 promil alkollü yakalanmak ve ölümle sonuçlanan trafik kazasında kusurlu olmak aday sürücünün ehliyetinin iptal edilmesi için yeterli oluyor.

 

Araba kullanırken, diğer araç ve sürücülerden, trafik işaretlerinden ve sinyallerden gördüklerinize, duyduklarınıza ve hissettiklerinize nasıl tepki vereceğinize karar vermeniz gerekir.

Direksiyon başında

Bir aracın direksiyonuna geçtiğiniz her seferde, bir dizi karmaşık ve saniyelik eylemi yerine getirmeniz gerekir. El, ayak, göz ve kulaklarınızın eylemlerini ve vücut hareketlerinizi koordine etmeniz gerekir. Aynı anda, diğer araç ve sürücülerden, trafik işaretlerinden, sinyallerden, yol koşullarından ve kendi aracınızın performansından gördüklerinize, duyduklarınıza ve hissettiklerinize nasıl tepki vereceğinize karar vermeniz gerekir.

Bu kararlar, genellikle yüksek hızda seyahat ederken ve yine yüksek hızda giden diğer araçların yakınındayken alınır ve bu kararların doğru eylemlere dönüştürülmeleri gerekir. Bu kararların tekrar ve tekrar, sürekli şekilde yapılması gerekir.

Dikkatli ve dinç bir sürücü olun

Yola çıkmadan önce iyi bir gece uykusu uyuyun. Planınızı, normalde uyanık olduğunuz saatlerde araç sürecek şekilde yapın ve geceyarısı ile sabah 6 arasında seyahat etmekten kaçının. Mümkünse bir yol arkadaşıyla birlikte seyahat edin, birbirinizle konuşun ve arabayı ortaklaşa sürün. Her iki saatte veya 150 kilometrede bir on dakikalık molalar vermeyi planlayın. Gözlerinizi odaklamakta, başınızı dik tutmakta, zorlanıyor, esnemenizi durduramıyor, açık şekilde düşünmekte, son birkaç kilometreyi hatırlamakta ve şeridinizde kalmakta zorlanıyorsanız, durup dinlenmenin zamanı gelmiştir.

Risk almayın

Geçmeye çalıştığınız araç hızlanıyorsa, bırakın gitsin, bir yarışa girmeyin – şüpheleniyorsanız, geçmeyin. Otoyolda seyahat ederken, diğer sürücülerle mesafenizi koruyun.

En önemli kural, güvenli bir takip mesafesini korumaktır. Her onbeş kilometre hız için, önünüzdeki araçtan bir araba boyu uzakta durun. Örneğin, saatte 60 km hızla sürüyorsanız, önünüzdeki araçtan en az dört araç boyu uzakta olmalısınız. Bu takip mesafesini mümkün olan her durumda korumak, çarpışma riskini çok büyük ölçüde azaltacaktır.

Önünüzdeki araçları göremiyorsanız, önünüzdeki araç ile olan mesafenizi artırın. Önünüzdeki sürücü, yavaş veya durmuş bir aracı geçmek için yan şeride geçebilir ve sizi çarpışma tehlikesiyle başbaşa bırakabilir.

Kenara çekmek

Eğer aracınızı kenara çekmek zorunda kalırsanız, tamamının yol kenarında olduğundan emin olun. Aracınızın bir kısmının bile yol üzerinde kalması ciddi tehlikeler yaratabilecektir. Gece ya da gündüz olmasına bakmaksızın dörtlülerinizi yakın. Geceleri, arka lambalarınızı izleyen uykulu sürücüler, halen hareket ettiğinizi düşünerek sizi takip edebilirler.

Acil bir durum nedeniyle otoyolda durmak ve park etmek zorunda kalırsanız, derhal dörtlülerinizi yakın ve arabadan çıkıp güvenli bir yerde durun. Yanınızda mutlaka üçgen reflektörler taşıyın. Gece kenara çekmeniz gerektiğinde, reflektörleri aracınızın etrafına yerleştirmeniz, sizi yoldaki diğer sürücüler için daha görünür kılacak ve aracınıza çarpılması riskini azaltacaktır.

Kötü hava koşulları

Yol koşulları kötü olduğunda, dikkatli sürün. Aracınızı, özellikle de tüm ışık ve pencereleri temiz tutun. Güvenli bir fren mesafesini korumak için yavaşlayın, ancak arkanızdaki sürücüler için tehlike yaratacak derecede yavaşlamayın. Frenlere hafifçe basın ve direksiyonda sert hareketler yapmayın. Görüş azaldığında, gerekliyse yavaşlayın ve şartların iyileşmesini beklemek için kenara çekin.

Yolda kaldığınızda, bir yol kurtarma servisine üyelik, diğer herşeyden daha çok işinize yarayacaktır.

Yayalara dikkat edin

Aracınızın önüne çıkabilecek yayalara yaklaşırken dikkatli olun. Yayaların ne kadar hızlı yaklaştığınızı doğru şekilde tahmin etmeleri zordur. Eğer o bölge için normal olan hızdan daha yüksek bir hızla seyahat ediyorsanız, yayalar zamanları olmadığı halde, karşıdan karşıya geçebileceklerini düşünebilecektir. Geceleri, farlarınızı kolaylıkla görebildikleri için, yayalar sizin de onları görebildiğinizi düşünürler, bu nedenle dikkatli olun.

Gece araç sürmek

Gece ve gündüz araba kullanmak arasındaki fark, iki ayrı dünyada araba kullanmak gibidir. Gündüz herşey size avantaj sağlamaktadır; yolunuzu aydınlatacak yeterli ışık vardır, hata yapmaktan ve diğer sürücülerin hatalarından kaçınmak daha kolaydır. Gece ise sürüş bu kadar kolay değildir, özellikle de tecrübesi olmayanlar için, ancak burada güneş battığında size yardımcı olacak bazı harika ipuçları bulacaksınız.

Görüşünüzün kısıtlandığını kabul edin ve buna göre davranın

Yolunuzu aydınlatan ışık olmadığında, o kadar iyi göremezsiniz, bu nedenle etrafınızdaki yola ve üzerindeki insanlara karşı daha dikkatli olun. Geceleri her zaman gözlerinize güvenemeyeceğiniz için, diğer duyularınıza daha fazla güvenmeyi öğrenmelisiniz. Yolcularınız varsa, yola dikkat etme konusunda yardımlarını isteyin ve yolunuza çıkabilecek herşey için hazırlıklı olun.

Vücudunuzu dinleyin

Geceleri araba sürerken, kendinizi daha az uyanık hissedersiniz ve bu çok doğaldır. Sınırlara dikkat edin ve vücudunuzu gereğinden fazla zorlamayın. Sık sık mola verin ve temiz hava alın. Daha fazla devam edemeyeceğinizi hissediyorsanız, bir otelde kalın, gideceğiniz yere sabah varmak, riske girmekten çok daha iyidir.

Daha dikkatli olun

Gözleriniz gündüz kadar iyi görmediği ve vücudunuz geceleri daha yorgun olacağı için, gece araç kullanırken ekstra dikkat sarfetmeniz gerekir. Aracınızı, gündüz kullanacağınızdan daha yavaş kullanın, herkesin emniyet kemerlerinin bağlı olduğundan emin olun ve diğer araçlara yaklaşırken dikkatli olun.

Tehlikeli sürücülerden sakının

Kontrolden çıkmış gibi görünen sürücülerden her zaman, her zaman, her zaman uzak durun. Geceleri, özellikle hafta sonlarında partiler devam ederken, tehlikeli ve güvensiz şekilde araç kullanan tüm sürücülerle aranızda güvenli bir mesafe bırakın. Bu tarz sürücüleri teşhis edebileceğiniz işaretler; yalpalamak, virajları geniş şekilde almak, farların kapalı olması ve yolun ortasından gitmeleridir. Uzman, aracınızla bu tarz sürücüler arasına büyük bir mesafe koymanızı şiddetle önermektedir. Bir sürücü aracını özellikle tehlikeli bir şekilde kullanıyorsa, yetkililere haber verin.

Lastiklerin bakımının uygun şekilde yapılması güvenli bir sürüş için biletinizdir. Lastiklerinize iyi bakarsanız, ömürleri çok daha uzun olacaktır.

Sevdiklerinizin arabada geçirdikleri zaman düşünülürse, lastiklerinizin her zaman iyi durumda olması gerekir. Ve lastiklerin bakımının uygun şekilde yapılması güvenli bir sürüş için biletinizdir. Uzmanlar, üç kolay adımla lastik bakımını basit ve etkin biçimde yapabileceğinizi söylüyor.

  • 1. Adım - Tekerleklerinizin balans ayarını yaptırın
    Tekerleklerinizi dengelemek, doğru şekilde dönmeleri için çok önemlidir. Lastik servisinizin, jantlara küçük ağırlıklar ekleyerek tekerleklerinizin balans ayarlarını yapmasını sağlayın. Bu ağırlıklar, tekerlek veya jantların yapımı sırasında oluşmuş olabilecek her türlü bozulmayı eşitleyecektir. Direksiyonda bir titreşim hissederseniz, tekerleklerinizin balansını yeniden yaptırmanız gerekebilir. En azından bunun gerekli olup olmadığını anlamak için aracınızı lastik servisine götürün.
  • 2. Adım - Tekerleklerinizin doğru hizalanmasını sağlayın
    Hizalama, tekerleklerinizin yol yüzeyiyle eşit şekilde temas etmesini sağlayacaktır. Bu işlem, araç lastiklerinizin ömrü için çok önemlidir ve gerçekleştirilmesi nispeten ucuzdur. Lastik tırtılları eşit olmayan bir biçimde aşındığında ve ne kadar düz giderseniz gidin araç bir tarafa çekmeye başladığında, kontrole girme zamanı gelmiş olabilir. Eşit olmayan lastik aşınmalarını kontrol edin ve bir aşınmaya rastlarsanız tekerleklerin hizalanmasını kontrol ettirin.
  • 3. Adım - Lastikleri dönüşümlü kullanın
    Birçok lastik üreticisi, her 7500 km’de bir lastiklerinizin yerlerini değiştirmenizi söyleyecektir. Daha az titiz olanlar için, Uzman bu işlemin, özellikle önden çekişli araçlar için en azından 15,000 km’de bir yapılmasını önermektedir. Ayrıca, farklı lastik dönüşüm tiplerinin mümkün olduğunu da unutmayın. Aracınızın kullanım kılavuzu, araç için tercih edilen yöntemi tavsiye edecektir, siz de bu tavsiyeyi teknisyeninizle paylaşabilirsiniz.

Yukarıdakilere ek olarak, aracınızın sürüşünü, direksiyon ve frenlerini iyileştirmenin en basit yolu, lastiklerinizin doğru basınçla şişirilmesini sağlamaktır. Aracınızı fazla yüklediğinizde, üreticinin tavsiye ettiği şekilde lastik basınçlarını mutlaka arttırın.

İşte kış şartlarında araba açısından dikkat noktası olmalı noktalar:

GÖRÜ: Bir kameunun temizliği en titiz olması gerekir. Sürünüzü temizleyin. Güvenliğiniz için görüşünüz iyi olsun. Yola çıkmadan, arabainizin üstüne su pompası ve karları mutlaka temizleyin.

Ehliyet İçin Gerekli Belgeler


  • Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)
  • Öğrenim Belgesi Fotokopisi (1 Adet)
  • Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi (1 Adet)
  • Savcılık Belgesi (e-devletten indirilebilmektedir)
  • Aile Hekimliğinden Sağlık Belgesi

ÖNEMLİ NOT: Evraklarınızı, her ayın 10'undan önce tamamlamış olmanız gerekmektedir

Özel Direksiyon Eğitimi


Ehliyeti olup da trafiğe aktif olarak çıkamayan sürücüler!


Balgat Sürücü Kursu'na gelin, uzman eğitici kadromuzdan, özel direksiyon eğitimi alın.

 

Düzenleme : MaxiAVM